duminică, august 20, 2023

Epidemia Record de Dengue din Peru si Rolul Fenomenului El Niño și Schimbărilor Climatice

De Citit

Peru se confruntă cu cea mai gravă epidemie de dengue din istorie, cu peste 130.000 de cazuri înregistrate și un număr de decese care a depășit 200​1​. Această epidemie a fost asociată cu fenomenul climatic El Niño, care a adus ploi torențiale și a favorizat reproducerea în masă a țânțarilor, datorită acumulării de apă în orașe​1​.

În ultimele luni, Peru a fost lovit de cea mai gravă epidemie de dengue din istoria sa, cu un număr record de cazuri și decese. Această situație de urgență de sănătate a fost declanșată de fenomenul El Nino, care a adus ploi abundente și a creat condițiile ideale pentru reproducerea țânțarilor care transmit virusul dengue.

Acest eveniment subliniază legătura strânsă dintre schimbările climatice și sănătatea publică. În timp ce fenomenul El Nino este temporar, încălzirea oceanului indică unul dintre efectele schimbărilor climatice. Creșterea temperaturilor favorizează evaporarea apei, care la rândul său provoacă ploi și inundații mai frecvente, creând astfel medii propice pentru reproducerea țânțarilor.

Această criză subliniază necesitatea unei abordări mai integrate în gestionarea sănătății publice și a mediului. Este necesar să înțelegem mai bine cum schimbările climatice pot influența răspândirea bolilor și să dezvoltăm strategii eficiente pentru a preveni și a controla aceste epidemii în viitor.

Situația din nordul Peru

Epidemia este deosebit de severă în nordul Peru, unde spitalele și-au depășit capacitatea​1​. Răspunzând la criză, Președintele peruan, Dina Boluarte, a declarat stare de urgență pe o perioadă de două luni în 18 din cele 24 de regiuni ale țării​1​.

Creșterea cazurilor de dengue

Creșterea cazurilor în 2023 reprezintă o creștere considerabilă de 72% față de aceeași perioadă din 2022, când țara a înregistrat peste 72.800 de cazuri de dengue și 84 de decese​2​.

Rolul schimbărilor climatice

Temperaturile mai calde ale oceanelor cauzate de schimbările climatice provoacă o mai mare evaporare, declanșând ploi și inundații, care creează condiții ideale pentru reproducerea țânțarilor care transmit dengue​3​.

Concluzie

Această epidemie de dengue în Peru subliniază legătura strânsă dintre schimbările climatice și sănătatea publică. Pe măsură ce fenomenul El Niño și încălzirea oceanelor devin mai frecvente datorită schimbărilor climatice, este probabil să vedem o creștere a bolilor transmise de țânțari, cum ar fi dengue. Înfruntarea acestei probleme necesită o abordare globală și coordonată pentru a atenua efectele schimbărilor climatice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Abonați-vă la newsletter
Loading
Ultimele știri

Explorarea Legendei Armatei Populare Maghiare (1951-1990) 🇭🇺: O Privire asupra Istoriei Militare a Ungariei

Bine ați venit într-o călătorie în timp, unde vom dezvălui istoria intrigantă a Armatei Populare Maghiare (1951-1990) 🇭🇺. Acest...
Știri populare

Paul Geoffrey: In Memoriam – Celebrând călătoria remarcabilă a starului din „Better Call Saul” și „Excalibur”, decedat la 68 de ani din cauza cancerului

3 iunie 2023 a marcat sfârșitul unei ere pentru lumea actorilor. Actorul britanic, Paul Geoffrey, cel mai bine cunoscut pentru rolurile sale din popularul...

Romanian Final Boss TikTok Instagram: Povestea lui inked_vicenzo.official, Gigachad-ul din România care cucerește internetul

În ultima vreme, un personaj interesant a apărut pe TikTok și Instagram, cunoscut sub numele de Romanian Final Boss sau Balkan Final Boss. Este...

De ce Tradeville.ro refuză să alimenteze conturile înainte de IPO-ul Hidroelectrica: Interese ascunse sau simple întârzieri tehnice?

Astăzi, vom discuta o problemă care a generat multă neliniște și speculații în rândul investitorilor din România: refuzul Tradeville.ro de a alimenta conturile clienților...

Mai multe articole similare