duminică, iunie 2, 2024

Sfatul lui Mark Zuckerberg pentru tineri: Concentrați-vă mai mult pe construirea relațiilor decât pe urmărirea obiectivelor

De Citit

Cei mai mulți dintre noi știm povestea începuturilor Facebook într-o cameră de cămin. Totuși, conform lui Mark Zuckerberg, este posibil să fi învățat lecția greșită din aceasta.

Înțelegerea greșită a originilor Facebook

Într-un episod recent al podcastului „Lex Fridman”, găzduit de cercetătorul în știința calculatoarelor de la MIT, Lex Fridman, Zuckerberg a declarat că abilitatea sa inițială de a lansa Facebook în 2004 nu s-a datorat faptului că a abandonat facultatea sau oricare dintre celelalte sale interese. Mai degrabă, CEO-ul Meta a spus că a fost datorită conexiunilor personale pe care le-a realizat în timp ce încă era la școală.

Importanța relațiilor personale

Conform lui Zuckerberg, cu cine îți petreci timpul la facultate reprezintă „cea mai importantă decizie” pe care orice student o poate face pe campus. „Devi persoanele cu care te înconjori”, a explicat el. „Cred că, în general, oamenii sunt prea axați pe obiective și poate nu se concentrează suficient pe conexiunile și persoanele cu care își construiesc relațiile”.

Formarea echipei Facebook

Zuckerberg și-a întâlnit cofondatorii Facebook – Eduardo Saverin, Dustin Moskovitz, Chris Hughes și Andrew McCollum – în timp ce toți cinci erau studenți la Universitatea Harvard la începutul anilor 2000. Afacerea lor a continuat să revoluționeze media socială și să devină una dintre cele mai mari companii din lume: Meta are o capitalizare de piață de 582.58 miliarde de dolari, conform datelor de vineri după-amiază.

Relațiile peste obiective

Grupul s-a destrămat în cele din urmă într-o manieră infam de dezordonată, detaliată aproximativ în filmul din 2010 „The Social Network”. Dar Zuckerberg a spus în podcast că încă încearcă să prioritizeze relațiile peste obiective și în prezent. Asta se aplică în special la angajare, a spus el: când evaluează un candidat la un loc de muncă, își imaginează cum ar fi să lucreze pentru acea persoană, în loc să fie șeful lor.

Viziunea lui Zuckerberg asupra angajării

„Nu voi angaja pe cineva să lucreze pentru mine dacă nu mă pot vedea lucrând pentru ei”, a declarat el. Zuckerberg a spus că strategia creează un mediu de lucru atât mai coeziv, cât și mai productiv: dacă lucrezi cu oameni care împărtășesc valorile tale la nivel uman, vei fi mai predispus să-ți atingi împreună obiectivele de lucru în mod armonios. Este vorba despre a găsi compatibilitate personală, a spus el, nu diferit de „alegerea prietenilor sau a unui partener”.

Consecințele prioritizării relațiilor

Prioritizarea relațiilor peste obiective ar putea ajuta, de asemenea, la explicarea unor decizii controversate ale lui Zuckerberg la conducerea Meta. De exemplu, într-un memo din 2016 scurs prima dată de Hacker News, Zuckerberg a apărat membrul consiliului de administrație de atunci, Peter Thiel, un mare beneficiar al campaniei prezidențiale a lui Donald Trump din 2016.

Zuckerberg și politica

Zuckerberg a scris că menținerea lui Thiel în consiliu era mai importantă decât orice posibilă reacție negativă pe care compania ar fi putut-o primi, argumentând că Facebook „nu poate crea o cultură care spune că se preocupă de diversitate și apoi exclude aproape jumătate din țară pentru că susțin un candidat politic”. Această mișcare ar fi putut avea consecințe. Mulți dintre criticii lui Zuckerberg cred că alianța sa cu Thiel, un investitor timpuriu al Facebook, ar fi putut afecta modul în care Facebook a monitorizat – sau ignorat – dezinformarea pe platforma de social media în perioada alegerilor din 2016 și 2020.

Încheiere

În timp ce sfatul lui Zuckerberg pentru tineri de a se concentra pe relații mai mult decât pe obiective este unul valoros, este important de remarcat că această abordare poate avea și consecințe. Cu toate acestea, abordarea lui ne reamintește că succesul nu este doar o chestiune de a atinge obiectivele, ci și de a construi relații solide și de a lucra cu oameni care împărtășesc aceleași valori.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Abonați-vă la newsletter
Loading
Ultimele știri

Cele mai bune rețete cu conținut scăzut de carbohidrați pentru 2025

Salut! Dacă ești în căutarea unor rețete delicioase și sănătoase cu conținut scăzut de carbohidrați, ai ajuns în locul...
Știri populare

Cele mai bune podcasturi de comedie din 2023: Spectacole de divertisment de neuitat pentru râsete nesfârșite

Ești în căutarea celor mai bune podcasturi de comedie pentru a-ți umple zilele cu râsete și divertisment? Nu căuta mai departe! Am compilat o...

Sfaturi pentru antrenamente eficiente acasă: Menține-te în formă și activ la domiciliu

Introducere: În lumea agitată de astăzi, menținerea unui stil de viață sănătos și activ este esențială pentru bunăstarea generală. Cu toate acestea, programele noastre încărcate...

Beneficiile pâinii sănătoase din fulgi de ovăz și semințe de in (Rețetă și Instrucțiuni)

Atunci când căutați o alternativă sănătoasă și delicioasă la pâinea obișnuită, pâinea din fulgi de ovăz și semințe de in devine o alegere excelentă....

Mai multe articole similare